The Country School, 1871, by Winslow Homer (1836-1910) Първо правило: Никога

...
The Country School, 1871, by Winslow Homer (1836-1910) Първо правило: Никога
Коментари Харесай

6 съвета за начинаещи учители ~ Как да преживеете първата си година, за да не стане последна

 The Country School, 1871, by Winslow Homer (1836-1910)

Първо предписание: Никога не носете домашни вкъщи.

Завършили сте педагогика и в този момент ви следва да изумите всички, като започнете работа като учители. Учителката по съветски език Юлия Загорулькина, която завежда един от най-забавните ученически сметки в Туитър, споделя какво е нужно да не не помнят бъдещите педагози, с цел да не се разочароват от работата си още през първата година.

1. Намерете си ментор измежду сътрудниците

Навярно ще си помислите: „ Е, за какво ми е това? Цели 5 години висше обучение изкарах, помня напълно ясно всичко научено по педагогика и методите на преподаване! ”. Не, другари мои, не е по този начин. В първата ви година като учител, вашият наставник-колега ви е в действителност необходим. Този човек ще ви вкара в тънкостта на вашата работа, с добрина ще ви показа календарно-тематичните проекти и ще ви опише за своите неточности. Той ще е индивидът, при който в края на работния ден може да отидете и с скръбен глас да споделите, че нищо не се получава, че вероятно е най-добре да си тръгнете. Но той е индивидът, който ще ви каже, че не всичко е по този начин зле, или даже да е зле, то е поправимо. Изобщо, колегиалната поддръжка първоначално е доста значима.

2. Не забравяйте, че вие сте част от колектива.

Да, в този момент сте част от учителския колектив. Не се дръжте като индивидуалист, не се обособявайте. Не мислете, че тук всички са побъркани лелички, а вие сте самата хубост в бяла одеждa. Рано или късно, ще се наложи да поддържате връзка един с различен, а вероятно да се обърнете за помощ към по-опитните сътрудници. Просто бъдете приветливи и открити. С някои от  сътрудниците ще започнете да поддържате връзка повече, с други няма да имате допирни точки, само че всичко това е естествено.

3. Пред учениците бъдете самите себе си.

В практиката си, вероятно към този момент сте се срещали с възпитаници и имате визия какво е. Нека споделя с вас искрено – урокът под наблюдаване на главния преподавател по време на процедура и вашият личен урок – това са две безусловно разнообразни истории. За 4 години работа в учебно заведение, аз разбрах едно просто нещо – децата не обичат фалша и незабавно могат да го разпознаят. Ако сте отзивчиви, радостни и положителни, не си позволявайте след звънеца внезапно да наденете студената маска и да заговорите на висок звук. Не бива да се вмъквате в  някаква роля, тъй като не е допустимо да я играете от самото начало, а децата незабавно ще разпознаят неестественото държание. Бъдете самите себе си – това е най-важното при работа с децата, колкото и тривиално да звучи.

 Elementary School, 1899, by Magnus Enckell (1870-1925)

4. Не се разстройвайте поради неуспехи и забележки.

След първия си ден като преподавател аз плаках в класната стая – напряко върху дневника, който потопих в сълзи и даже унищожих отворените му страници. Чувствах се в страшна невъзможност, затисната от напрежение и отмалялост. В началото ми беше прекомерно тежко – доста подготовки, визити на моите уроците от администрацията на учебното заведение, и несъмнено забележки: „ Няма ясно сложени цели! Не целият клас се включва в работата! ”. Всичко това е много обезкуражаващо. Моят съвет – не се отпускайте и отчайвайте от първите неуспехи. Повечето забележки в действителност са направени, с цел да се вслушате в хората с по-голям опит, които желаят да ви оказват помощ. А рекомендации от рода в какъв формат тетрадка би трябвало да бъде написана даден конспект, пускайте около ушите си.

5. Водете си дневник – даже два.

Не разчитайте на паметта си. Предстоят ви толкоз разнообразни заседания, препоръки, мероприятия, екскурзии, съвещания, наставнически срещи и други, че да запомните всички елементи и дати е просто невероятно. Преди не си водех дневник, тъй като не виждах смисъл, само че в този момент имам два – един за непосредствената ми образователна работа, а другият – за всичко останало. В първия протоколирам всички хрумвания за състезания, викторини, контролни и независими работи и поети задължения от учениците. Когато запиша, че Иван е заречен да ми показа независимата си работа до 3 март, и му покажа записаното, Иван няма по какъв начин да си измисли опрощение, в случай че не е съумял с това.

6. Не забравяйте, че имате собствен персонален живот.

Има два вида учители – едните, които чуват звънеца в края на урока и напущат кабинета по-бързо от учениците и другите, които стоят в учебното заведение досега, когато защитата нервно почуква по вратата и ги моли да изоставен. Това са двете крайности. Постарайте се да откриете златната среда. И най-важното – в никакъв случай не носете работата си вкъщи. Тетрадките проверявайте в учебно заведение, презентациите и уроците също подготвяйте там. Имате другари, семейство, мъж, деца – нужни сте им. Общувайте, срещайте си, пътувайте, ходете на спектакъл и кино. Животът не се състои единствено в регулиране на домашни.

Навярно си мислите, че всичко това са банални дивотии, само че доста учители се оплакват, тъй като не им доближава време за нищо друго, с изключение на за учебно заведение. Всичко това, тъй като отнасят учителската си работа вкъщи. „ Сега ще си налея кафе, ще седна и ще ревизирам класните ”. И цялата вечер е изгубена в работа. А след това си представете, че живеете в сходен темп съвсем всеки ден. Не след дълго ще бъдете изцяло прочувствено изцедени. Разпределяйте силите си отмерено и наложително включвайте и други сфери от своя живот.  

Източник: mel.fm
Картини: Wikipedia, Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР